set

Ne găsiţi şi pe:

Twitter Odnoklassniki Google+

Dal cu legume

Raportează


1 din 8 Imagini Cezara

2 din 8 Imagini Cezara

3 din 8 Imagini Cezara

4 din 8 Imagini Cezara

5 din 8 Imagini Cezara

6 din 8 Imagini Cezara

7 din 8 Imagini Cezara

8 din 8 Imagini Cezara
Încarcă imagine
de: Cezara
Înscris la:  Legume
Vizualizări:  2863 vizualizări
Pregătire ingrediente:  10 minute
Timp de gătit:  30 minute

Informaţii

Complexitatea reţetei: medie
Originea bucătăriei: Indiană
Porţii: 4
Despre reţetă: Dal, Daal, Dhal sau Dahl este o denumire indiană generică pentru mâncărurile din linte. Se poate prepara în extrem de diverse moduri şi poate avea consistenţa unui terci (prezentată aici) sau consistenţa unei supe (vezi Supă de linte verde). Conform bucătăriei Ayurvedice vegetariane lintea trebuie consumată foarte frecvent, fiind una din puţinele surse bogate în proteine vegetale. Cel mai des Dal se prepară împreună cu un amestec de condimente (Tarka sau Tadka) care trebuie adăugate într-o consecutivitate specială pentru a-şi dezvălui toate aromele şi proprietăţile benefice. În esenţă: pentru început se adaugă în ulei seminţele întregi care trebuie să pocnească, vor urma ceapa sau prazul cu condimentele suculente (ghimbirul proaspăt) şi ultimele vor fi adăugate condimentele praf. Deşi pare o tehnică complicată, prepararea Dal-ului necesită puţin timp, fiind hrănitor şi delicios. Indienii îl consumă tradiţional cu Parathas sau Chapati.

Ingrediente

1 pahar linte roşie

1 ardei dulce roşu (capia)

1 morcov

frunze verzi de coriandru sau mărar

sare după gust

1/2 linguriţă curcuma (turmenic)

1 litru apă

 

Pentru Tarka (amestec de condimente):

3-4 linguri de ulei

1 linguriţă seminţe de fenicul

1 linguriţă seminţe de chimion

1 praz mediu

1 linguriţă ghimbir proaspăt ras

1 linguriţă fenicul măcinat

1 linguriţă coriandru măcinat

Mod de preparare

Se spală bine lintea în câteva ape şi se pune la fiert împreună cu ardeiul capia şi morcovul tocate mărunt. Se adaugă sarea şi curcumaua şi se lasă la fiert 15-20 minute.

 

Cât fierbe lintea se prepară Tarka.

Într-o tigaie se încinge bine uleiul şi primele se adaugă seminţele de fenicul şi chimion. Ele trebuie lăsate să pocnească doar câteva secunde pentru a nu se arde. Urmează prazul tocat şi ghimbirul. Se amestecă şi se prăjeşte până nu se înmoaie prazul. La sfârşit se adaudă pulberea de fenicul şi coriandru. Iar se amestecă şi peste un minut poate fi luată tigaia de pe foc.

 

Când lintea şi legumele au fiert se adaugă Tarka şi se fierbe încă 5 minute. Se pun frunzele tocate de coriandru sau mărar (cum preferaţi) şi se stinge focul. Se lasă acoperită cratiţa pentru 10-15 minute şi poate fi servit.

Nici o recenzie nu a fost adăugată încă

/reteta-culinara/dal-cu-legume">