set

Ne găsiţi şi pe:

Twitter Odnoklassniki Google+

Plăcintă Vol-au-vent

Raportează


1 din 5 Imagini Cezara

2 din 5 Imagini Cezara

3 din 5 Imagini Cezara

4 din 5 Imagini Cezara

5 din 5 Imagini Cezara
Încarcă imagine
de: Cezara
Înscris la:  Carne
Vizualizări:  2374 vizualizări
Pregătire ingrediente:  60 minute
Timp de gătit:  30 minute

Informaţii

Complexitatea reţetei: avansată
Originea bucătăriei: Franceză
Porţii: 4
Despre reţetă: Vol-au-vent în traducere din franceză ar însemna "suflat de vânt" şi tradiţional reprezintă un aperitiv din foietaj cu diverse umpluturi: ragu de carne, legume, ciuperci. Vol-au-vent i se zice propriu-zis produsului de patiserie, fără umplutură. În mod standard are forma unui turnuleţ cu căpăcel, de dimensiuni mici, numai bun pentru o îmbucătură. Invenţia Vol-au-vent-ului este atribuită bucătarului francez Marie-Antoine Careme, ajutorul căruia uimindu-se cum creşte foietajul sub acţiunea temperaturii cică o fi exclamat Maître, il vole au vent! (Maestre, el îşi ia zborul!), de aici trăgându-şi şi denumirea. Reţeta plăcintei Vol-au-vent este, astfel, inspirată din reţetele tradiţionale, dimensiunile fiind, însă, mai mari...desigur din dorinţa de a simplifica o reţetă destul de anevoioasă, dar nespus de delicioasă!

Ingrediente

750g aluat franţuzesc (foietaj fără drojdii)

300g ciuperci champignon

300g ficat de pasăre

300g creieri de porc

1 ceapă

sare, piper negru măcinat, coriandru măcinat

pătrunjel proaspăt

Mod de preparare

Creierii de porc se ţin pentru o oră în apă rece pentru a scoate sângele din ei şi apoi se fierb în apă sărată 15 minute. Se îndepărteaază toată spuma care se formează în timpul fierberii. Creierii fierţi se scurg de apă şi se lasă să se răcească.

 

Ciupercile se taie bucăţi şi se prăjesc în ulei până devin uşor rumene. Se sărează şi se piperează.

 

În continuare într-o tigaie se prăjeşte ceapa tocată. Se adaugă ficaţii mărunţiţi şi se prăjesc amestecând până sunt gata. Se taie bucăţi şi se adaugă în tigaie şi creierii fierţi. Se omogenizează bine. Urmează ciupercile prăjite. Condimentăm până obţinem gustul dorit şi luăm tigaia de pe foc. Lăsăm compoziţia să se răcească.

 

Între timp tapetăm formele de copt cu aluat, acoperind fundul şi pereţii în întregime. Păstrăm restul de aluat rămas pentru modelarea ce va urma. Introducem vasele în cuptor pentru 10-15 minute până aluatul se desface în foi şi devine pufos. Vasele se scot din cuptor şi se umple cu compoziţia de carne amestecată cu pătrunjel proaspăt tocat. La suprafaţă din fâşiile de aluat rămas se modelează gratii. Plăcinta se introduce în rolă pentru încă 30 min. până se coace aluatul.

 

Se serveşte caldă şi reprezintă o mâncare mai mult decât potrivită pentru sărbătorile petrecute în sânul familiei.

Recenzii

de : Bucatarul-Sef pe 2011-12-23 00:53:13
Reţetă demnă de un bucătar-şef!

/reteta-culinara/plăcintă-vol-au-vent">