set

Ne găsiţi şi pe:

Twitter Odnoklassniki Google+

Sufleu de caşcaval

Raportează

de: Bucatarul-Sef
Înscris la:  Aperitive
Vizualizări:  16319 vizualizări
Pregătire ingrediente:  45 minute
Timp de gătit:  25 minute

Informaţii

Complexitatea reţetei: avansată
Originea bucătăriei: Franceză
Porţii: 4
Despre reţetă: Sufleul este una din reţetele tradiţionale ale bucătăriei franceze. Denumirea vine din verbul francez souffler ce semnifică a sufla, a umfla. Consistenţa aerată îi este redată de albuşurile de ou bătute bine din componenţa sa. Se poate găti sărat sau dulce, cu diverse umpluturi vegetale.

Ingrediente

100g caşcaval tare (parmezan, cheddar, gruyere sau oricare altul)

60g unt

40g făină

400ml lapte

4 ouă

1/4 linguriţă sare

piper negru proaspăt măcinat

Opţional: piper roşu cayenne, nucşoară

Mod de preparare

Din prima se porneşte cuptorul pentru 200°C.

 

Caşcavalul se dă prin răzătoare. Laptele se fierbe (avem nevoie de el fierbinte). Se separă aparte albuşurile de gălbenuşuri. Din timp se pregătesc şi vasele pentru copt, care poate fi unul mare sau câteva mai mici pentru a fi servite separat fiecărei persoane. Formele de copt se ung în interior cu unt moale sau chiar topit şi se tapetează cu puţin caşcaval ras.

 

Acum punem o cratiţă pe foc şi topim untul în ea. Se adaugă făina şi se omogenizează bine, până nu se încorporează complet în unt. Se rumeneşte 2-3 minute tot omogenizând. Urmează laptele fierbinte în jet mic. În tot acest timp amestecăm bine în castron să nu formeze făina cocolaşe. În sosul format se adaugă caşcavalul ras. Se amestecă până se topeşte caşcavalul, se sărează, piperează după plac şi se ia cratiţa de pe foc. În sosul fierbinte adăugăm gălbenuşurile de ou amestecând rapid îndată ce se introduc.

 

În alt vas încăpător se bat bine albuşurile până nu devin spumă consistentă. Spuma se încorporează atent de tot în sosul de caşcaval omogenizând de jos în sus. Compoziţia se repartizează îndată în vasele de copt, care trebuie să ocupe doar 3/4 din fiecare vas. Sufleul se va umfla în timpul coacerii şi va cădea dacă formele pentru copt vor fi prea pline. Pentru ca sufleul să crească bine cu spatula se trasează un cerc adânc în compoziţie, la o distanţă de 1-2cm de marginea vasului.

 

Se coace sufleul la 200°C timp de 15-30 minute, în dependenţă de cuptor şi vas.

Atenţie! Cât timp sufleul se coace este strict interzis deschiderea cuptorului. Aerul rece din exterior va duce îndată la dezumflarea sufleului. Sufleul copt trebuie să crească cam de 2 ori şi să fie auriu la exterior.

 

Se serveşte fierbinte, îndată ce este scos din cuptor. Când se răceşte sufleul nu devine mai puţin gustos, dar se dezumflă parţial.

Nici o recenzie nu a fost adăugată încă

/reteta-culinara/sufleu-de-caşcaval">