Sos de ton

Îmi place să gătesc sosuri pentru paste de tot felul și se întâmplă să inventez câte ceva din ingredientele ce sunt la îndemână. Astă-seară a fost o conservă de ton și a ieșit o rețetă care merită repetată - e un adevărat deliciu de fapt și o combinație perfectă de gusturi! Plus că se gătește destul de rapid - în 20 minute poftiți mesenii să savureze acest sos.

 240 gr ton în suc propriu (1 cutie)
 1 praz
 5 căței de usturoi
 2 roșii
 50 gr cașcaval ras
 2 tsp maghiran uscat (sau echivalentul cu maghiran proaspăt)
 sare
 piper negru proaspăt măcinat
 ulei pentru prăjit

1

Prazul se rumenește într-o tigaie, după care se adaugă cățeii de usturoi feliați mărunt, iar după 2-3 minute se aruncă și roșiile feliate.

2

Se gătește așa vreo 6-8 minute până roșiile formează o compoziție de sos, se sărează și pipărează.

3

Urmează conserva de ton care se amestecă în compoziție. Se adaugă și puțin lichid din conservă și se lasă pentru încă 2-3 minute.

4

Între timp sosul se mai presoară cu maghiran, care va conferi mâncării un gust deosebit.

5

Spre final, sosul se presoară cu cașcaval ras care începe să se topească practic imediat, după care se stinge și se lasă cu capac pentru 1-2 minute înainte de a fi servit.

L-am servit cu paste, dar cred că s-ar potrivi bine și cu piure de cartof.