Mămăliga este mâncarea noastră tradițională care este adorată de mine și de fiecare moldovan adevărat! Și mai e și prima rețetă culinară de pe acest site!
Mălaiul (făina de păpușoi) se pune într-un vas peste care se toarnă apa rece (aproximativ 1/3 din toată apa necesară) și se mestecă până nu se înmoaie toată. Aceasta se face pentru a evita formarea de boțuri atunci când se va adăuga în apă clocotită mai târziu.
Într-un ceaun sau într-o oală de circa 3 litri se pune apa la fiert, aproximtiv 2/3 din toată apa necesară. Când s-a încălzit adăugați sarea și o lingură de ulei.
Când apa începe să clocotească adăugați faina înmuiată (sau dacă nu a fost muiată preventiv - mălaiul se toarnă sub formă de ploaie) și amestecați permanent timp de 10-15 minute pe foc domol. Adunați mămăliga așa încât să formeze o suprafață plată, acoperiți-o cu capac, stingeți focul și lăsați-o să se mai coacă un pic.
După ce a mai stat așa 3-5 minute, mămăliga se răstoarnă pe un fund de lemn și este gata pentru servit. Se taie cu un fir de ață în bucăți de servire prinzând ața de lungimea diametrului mămăligei dedesubtul ei cu ambele mâini și trăgând de fire în sus. Se acoperă cu un prosop curat de bucătărie pentru a se păstra caldă la servire.
Notă: 15-20 minute este suficient pentru a prepăra o mămăliguță, însă pentru a obține o mămăligă idelă este necesar ca ea să se amestece încontinuu la focul cel mai mic timp de 40-45minute.
Ingrediente
Indicații
Mălaiul (făina de păpușoi) se pune într-un vas peste care se toarnă apa rece (aproximativ 1/3 din toată apa necesară) și se mestecă până nu se înmoaie toată. Aceasta se face pentru a evita formarea de boțuri atunci când se va adăuga în apă clocotită mai târziu.
Într-un ceaun sau într-o oală de circa 3 litri se pune apa la fiert, aproximtiv 2/3 din toată apa necesară. Când s-a încălzit adăugați sarea și o lingură de ulei.
Când apa începe să clocotească adăugați faina înmuiată (sau dacă nu a fost muiată preventiv - mălaiul se toarnă sub formă de ploaie) și amestecați permanent timp de 10-15 minute pe foc domol. Adunați mămăliga așa încât să formeze o suprafață plată, acoperiți-o cu capac, stingeți focul și lăsați-o să se mai coacă un pic.
După ce a mai stat așa 3-5 minute, mămăliga se răstoarnă pe un fund de lemn și este gata pentru servit. Se taie cu un fir de ață în bucăți de servire prinzând ața de lungimea diametrului mămăligei dedesubtul ei cu ambele mâini și trăgând de fire în sus. Se acoperă cu un prosop curat de bucătărie pentru a se păstra caldă la servire.
Notă: 15-20 minute este suficient pentru a prepăra o mămăliguță, însă pentru a obține o mămăligă idelă este necesar ca ea să se amestece încontinuu la focul cel mai mic timp de 40-45minute.