Profil

Paste rumenite cu cașcavalBy Sergiu TurcanuDeseori ne rămân paste pentru a doua zi și mie de fapt îmi place să las câteva paste pentru a putea pregăti dimineața un mic dejun gustos și sățios. Nucșoara e obligatorie, face diferența!
Ardei iuți marinațiBy Sergiu TurcanuArdeii marinați se servesc la zeamă, borș, sarmale și orice bucate cu carne.
Salată de morcovi cu chimen indianBy Sergiu TurcanuSalatele de morcovi se prepară în toate regiunile lumii. Cea de aici are origine nord-africană. Semințele de chimen indian (Trachyspermum ammi) au o aromă puternică, asemănătoare cu a cimbrului care pot fi înlocuite cu cel din urmă dacă chimenul indian este de negăsit (personal am încercat și salata de morcovi rămâne foarte deliciosă). Eu mai adaug semințe de chimen pentru o altă combinație interesantă. În Tunisia salata mai conține ardei iute și frunze proaspete de coriandru. Este o salată reușită la orice masă de sărbătoare, ușor de preparat, vitaminizatoare, dietetică.
Orez roșu în stil asiaticBy Sergiu TurcanuÎn supermaketurile locale cu ușurință se găsesc tot soiul de ingrediente aduse din Asia printre care și orezul roșu. Pentru această rețetă care este de fapt o invenție proprie am folosit așa-zisul "Red Cargo Rice" thailandez pe care l-am combinat cu diverse legume. A fost o improvizare în stil asiatic care până la urmă s-a dovedit a fi una foarte și foarte reușită. Vă recomand să încercați! Orezul roșu este o varietate a orezlui integral, ca și cel brun și cel sălbatic. Pe lângă faptul că este super-delicios acest orez roșu posedă și niște calități-minune: contribuie la scăderea nivelului colesterolului datorat ingredientului activ - mo­nacolin K, posedă calități de antioxidant, este o sursă bogată în vitaminele B1, B2, fier și calciu. Orezul roșu are nuanță de roșu la suprafață, dar este alb în interior, are gust de nucă și este puțin mai dulce ca cel obișnuit.
Sos de tonBy Sergiu TurcanuÎmi place să gătesc sosuri pentru paste de tot felul și se întâmplă să inventez câte ceva din ingredientele ce sunt la îndemână. Astă-seară a fost o conservă de ton și a ieșit o rețetă care merită repetată - e un adevărat deliciu de fapt și o combinație perfectă de gusturi! Plus că se gătește destul de rapid - în 20 minute poftiți mesenii să savureze acest sos.
Ulei iute (Chili oil)By Sergiu TurcanuFiind în China obișnuiam să stropesc cu acest sos colțunașii chinezi (xiaolongbao) - o combinație ideală! Chili oil se combină perfect pentru colțunașii cu carne pregătiți la aburi. Merg bine de fapt pentru orice tip de pelmeni rusești, mantî asiatice sau hinkali georgiene. Apropo, hinkali se găsesc cu ușurință în supermarketurile noastre și gătite la aburi se aseamănă cel mai mult cu Xiaolongbao din China.
BulgogiBy Sergiu TurcanuÎmi place nespus de mult mâncarea coreană și una dintre bucatele tradiționale ce le-am îndrăgit locuind în Coreea este bulgogi (se pronunță - "buligoghi"), care în traducere înseamnă "bul"-foc, "gogi"-carne și este de fapt carnea de vită marinată și prăjită pe tava. Se mai înâlnesc și variații din carne de porc sau pui, dar marinatul este esențial!
Suc de ridiche neagră cu miereBy Sergiu TurcanuSucul de ridiche cu miere de albine se recomandă în tratamentul răcelei, gripei, bronșitelor, tuselor. Ajută pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea influențează benefic în tratamentul unor afecțiunilor de ficat.
Baghetă cu brânză și usturoiBy Sergiu TurcanuAceastă rețetă este inspirată din una din rețetele Lindei McCartney. Rețeta originală este una vegetariană și nu conține brânză de oi, iar untul este înlocuit cu margarină. Vă îndemn să o încercați pe cea propusă de mine pentru a descoperi un adevărat deliciu! Este un aperitiv superb, se combină de minune la supe, dar se poate consuma și ca o mâncare de bază.
Panna CottaBy Sergiu TurcanuRețeta clasică italiană a desertului Panna cotta.
Mămăligă TradiționalăBy Sergiu TurcanuMămăliga este mâncarea noastră tradițională care este adorată de mine și de fiecare moldovan adevărat! Și mai e și prima rețetă culinară de pe acest site!