Sărbătoarea Artei culinare la expoziția SHOPS & RESTAURANTS 2011

V-am poftit la Moldexpo pe 1-4 noiembrie, la expoziția SHOPS & RESTAURANTS 2011 în cadrul căreia s-a desfășurat Campionatul Gastronomic Internațional Moldova 2011 și s-a fixat un nou record gastronomic la prepararea mămăliguței. Iar acum vă prezentăm un mic rezumat despre cele întîmplate și văzute.

Campionat gastronomic la Moldexpo

Deschiderea oficială a evenimentelor s-a derulat într-o atmosferă de sărbătoare emoționantă. În scena au fost invitați dl Octavian Calmîc, Viceministrul Economiei al Republicii Moldova, dl Arcadie Andronic, Directorul general al CIE Moldexpo, dna Elena Ciobanu, președintele Asociației Culinarilor Catering Moldova, dl Mihail Moșcovici, Directorul general al companiei MGM, partenerul evenimentului, dl Gissur Gudmundsson (Islanda), președintele Asociației Mondiale a Bucătarilor Șefi (WACS), oaspetele de onoare al Campionatului, dl Panayiotis Hadjisymeou (Cipru), președintele Juriului și membrii Juriului internațional al Campionatului. A urmat, în aplauzele publicului, parada participanților la Campionat, veniți din 15 țări – Moldova, Azerbaidjan, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Islanda, Italia, Kazahstan, România, Rusia, Suedia, Turcia, Ucraina și Uzbekistan.

Campionatul Gastronomic Internațional Moldova 2011 s-a desfășurat la categoriile Clasa de artă și Clasa individuală practică pentru seniori și juniori. Categoria Clasa de Artă a inclus bucatele realizate în prealabil – expoziții de ciocolată, marțipan, caramelă, carving din fructe și legume, pîine tradițională și produse de patiserie, miniatură, tort de nuntă. La categoria Clasa individuală practică competitorii au pregătit bucate vegetariene, bucate din carne de pasăre, din ciuperci, din pește, bucate moderne, paste, bucate etnice, clătite, deserturi de restaurant.

Din cele 200 de medalii, cu care a fost dotat Campionatul Gastronomic Internațional Moldova 2011, cel mai mare număr a revenit echipei din Moldova – 74 de medalii. Echipa Rusiei s-a învrednicit de 29 de medalii, iar Kazahstanul a obținut 21. Cîte 17 medalii au cucerit echipele Azerbaidjanului, României și Uzbekistanului. Ciprul a cîștigat 12 medalii, Ucraina – 7, Suedia – 6.

Participanții la Campionat au prezentat, în aer liber, programe etno-culinare originale. Astfel, bucătarii din Uzbekistan au pregătit pilaf tradițional într-un ceaun enorm la foc de lemne. De popularitate s-au bucurat și prezentările bucatelor și obiceiurilor naționale în cadrul programelor „Nunta din Azerbaidjan” și „Nunta moldovenească”. Surpriza cea mare a fost RECORDUL GASTRONOMIC – mămăliga fiartă în 6 ceaune și tocănița din legume cu cîrnăței, preparată într-o tigaie imensă. Recordul a fost realizat în comun de bucătarii din Moldova și România, eforturile lor fiind susținute de Asociația Culinarilor Catering Moldova, „Aeroport Catering” S.A., „MGM” S.R.L., „MAVITA” S.R.L., Restaurantul „ATLANTIDA”, compania HISTRIOS (ciupercile „Delmark”), Asociația Culturală Euro Est Alternativ din România (ACEEA). Bucatele au fost servite tuturor doritorilor.

Anul acesta expoziția SHOPS & RESTAURANTS și-a reconfirmat statutul de platformă profesională unde companiile participante au demonstrat echipamente, mărfuri și servicii pentru întreprinderile de alimentație publică și retail.

Pentru cei ce nu au reușit să viziteze expoziția și campionatul gastronomic în acest an vă îndemnăm să notați datele pentru anul viitor. Ediția a VI-a a Expoziției Internaționale Specializate de echipamente, tehnologii și servicii pentru unitățile de alimentație publică și comerț SHOPS & RESTAURANTS și ediția a IV-a a Campionatului Gastronomic Internațional se vor desfășura între 30 octombrie și 2 noiembrie 2012 la CIE Moldexpo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.