Mămăligă Tradițională

AutorSergiu Turcanu
10DificultateÎncepător

Mămăliga este mâncarea noastră tradițională care este adorată de mine și de fiecare moldovan adevărat! Și mai e și prima rețetă culinară de pe acest site!

Mămăligătradițională

Randamente4 Servings
Timp de pregătire1 minutTimp de preparare20 minuteTimp total21 minute

 300 g Făină de păpușoi (mălai)
 1 tsp Sare
 1 tbsp Ulei
 1 l Apă

1

Mălaiul (făina de păpușoi) se pune într-un vas peste care se toarnă apa rece (aproximativ 1/3 din toată apa necesară) și se mestecă până nu se înmoaie toată. Aceasta se face pentru a evita formarea de boțuri atunci când se va adăuga în apă clocotită mai târziu.

2

Într-un ceaun sau într-o oală de circa 3 litri se pune apa la fiert, aproximtiv 2/3 din toată apa necesară. Când s-a încălzit adăugați sarea și o lingură de ulei.

3

Când apa începe să clocotească adăugați faina înmuiată (sau dacă nu a fost muiată preventiv - mălaiul se toarnă sub formă de ploaie) și amestecați permanent timp de 10-15 minute pe foc domol. Adunați mămăliga așa încât să formeze o suprafață plată, acoperiți-o cu capac, stingeți focul și lăsați-o să se mai coacă un pic.

4

După ce a mai stat așa 3-5 minute, mămăliga se răstoarnă pe un fund de lemn și este gata pentru servit. Se taie cu un fir de ață în bucăți de servire prinzând ața de lungimea diametrului mămăligei dedesubtul ei cu ambele mâini și trăgând de fire în sus. Se acoperă cu un prosop curat de bucătărie pentru a se păstra caldă la servire.

5

Notă: 15-20 minute este suficient pentru a prepăra o mămăliguță, însă pentru a obține o mămăligă idelă este necesar ca ea să se amestece încontinuu la focul cel mai mic timp de 40-45minute.

ShareTweetSave

Ingrediente

 300 g Făină de păpușoi (mălai)
 1 tsp Sare
 1 tbsp Ulei
 1 l Apă

Indicații

1

Mălaiul (făina de păpușoi) se pune într-un vas peste care se toarnă apa rece (aproximativ 1/3 din toată apa necesară) și se mestecă până nu se înmoaie toată. Aceasta se face pentru a evita formarea de boțuri atunci când se va adăuga în apă clocotită mai târziu.

2

Într-un ceaun sau într-o oală de circa 3 litri se pune apa la fiert, aproximtiv 2/3 din toată apa necesară. Când s-a încălzit adăugați sarea și o lingură de ulei.

3

Când apa începe să clocotească adăugați faina înmuiată (sau dacă nu a fost muiată preventiv - mălaiul se toarnă sub formă de ploaie) și amestecați permanent timp de 10-15 minute pe foc domol. Adunați mămăliga așa încât să formeze o suprafață plată, acoperiți-o cu capac, stingeți focul și lăsați-o să se mai coacă un pic.

4

După ce a mai stat așa 3-5 minute, mămăliga se răstoarnă pe un fund de lemn și este gata pentru servit. Se taie cu un fir de ață în bucăți de servire prinzând ața de lungimea diametrului mămăligei dedesubtul ei cu ambele mâini și trăgând de fire în sus. Se acoperă cu un prosop curat de bucătărie pentru a se păstra caldă la servire.

5

Notă: 15-20 minute este suficient pentru a prepăra o mămăliguță, însă pentru a obține o mămăligă idelă este necesar ca ea să se amestece încontinuu la focul cel mai mic timp de 40-45minute.

Mămăligă Tradițională

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *