Plăcintă Vol-au-vent

AutorBivol Cezara
DificultateAvansat

Vol-au-vent în traducere din franceză ar însemna "suflat de vânt" și tradițional reprezintă un aperitiv din foietaj cu diverse umpluturi: ragu de carne, legume, ciuperci. Vol-au-vent i se zice propriu-zis produsului de patiserie, fără umplutură. În mod standard are forma unui turnuleț cu căpăcel, de dimensiuni mici, numai bun pentru o îmbucătură. Invenția Vol-au-vent-ului este atribuită bucătarului francez Marie-Antoine Careme, ajutorul căruia uimindu-se cum crește foietajul sub acțiunea temperaturii cică o fi exclamat Maître, il vole au vent! (Maestre, el își ia zborul!), de aici trăgându-și și denumirea.Rețeta plăcintei Vol-au-vent este, astfel, inspirată din rețetele tradiționale, dimensiunile fiind, însă, mai mari...desigur din dorința de a simplifica o rețetă destul de anevoioasă, dar nespus de delicioasă!

plăcintă vol-au-vent
Randamente4 porții
Timp de pregătire1 orăTimp de preparare30 minuteTimp total1 oră 30 minute
 750 gr aluat franțuzesc (foietaj fără drojdii)
 300 gr ciuperci champignon
 300 gr ficat de pasăre
 300 gr creieri de porc
 1 ceapă
 sare
 piper negru
1

Creierii de porc se țin pentru o oră în apă rece pentru a scoate sângele din ei și apoi se fierb în apă sărată 15 minute. Se îndepărtează toată spuma care se formează în timpul fierberii. Creierii fierți se scurg de apă și se lasă să se răcească

2

Ciupercile se taie bucăți și se prăjesc în ulei până devin ușor rumene. Se sărează și se piperează.

3

În continuare într-o tigaie se prăjește ceapa tocată. Se adaugă ficații mărunțiți și se prăjesc amestecând până sunt gata. Se taie bucăți și se adaugă în tigaie și creierii fierți. Se omogenizează bine.

4

Urmează ciupercile prăjite. Condimentăm până obținem gustul dorit și luăm tigaia de pe foc. Lăsăm compoziția să se răcească.

5

Între timp tapetăm formele de copt cu aluat, acoperind fundul și pereții în întregime. Păstrăm restul de aluat rămas pentru modelarea ce va urma.

6

Introducem vasele în cuptor pentru 10-15 minute până aluatul se desface în foi și devine pufos.

7

Vasele se scot din cuptor și se umple cu compoziția de carne amestecată cu pătrunjel proaspăt tocat.

8

La suprafață din fâșiile de aluat rămas se modelează gratii. Plăcinta se introduce în rolă pentru încă 30 min. până se coace aluatul.

9

Se servește caldă și reprezintă o mâncare mai mult decât potrivită pentru sărbătorile petrecute în sânul familiei.

ShareTweetSave

Ingrediente

 750 gr aluat franțuzesc (foietaj fără drojdii)
 300 gr ciuperci champignon
 300 gr ficat de pasăre
 300 gr creieri de porc
 1 ceapă
 sare
 piper negru

Indicații

1

Creierii de porc se țin pentru o oră în apă rece pentru a scoate sângele din ei și apoi se fierb în apă sărată 15 minute. Se îndepărtează toată spuma care se formează în timpul fierberii. Creierii fierți se scurg de apă și se lasă să se răcească

2

Ciupercile se taie bucăți și se prăjesc în ulei până devin ușor rumene. Se sărează și se piperează.

3

În continuare într-o tigaie se prăjește ceapa tocată. Se adaugă ficații mărunțiți și se prăjesc amestecând până sunt gata. Se taie bucăți și se adaugă în tigaie și creierii fierți. Se omogenizează bine.

4

Urmează ciupercile prăjite. Condimentăm până obținem gustul dorit și luăm tigaia de pe foc. Lăsăm compoziția să se răcească.

5

Între timp tapetăm formele de copt cu aluat, acoperind fundul și pereții în întregime. Păstrăm restul de aluat rămas pentru modelarea ce va urma.

6

Introducem vasele în cuptor pentru 10-15 minute până aluatul se desface în foi și devine pufos.

7

Vasele se scot din cuptor și se umple cu compoziția de carne amestecată cu pătrunjel proaspăt tocat.

8

La suprafață din fâșiile de aluat rămas se modelează gratii. Plăcinta se introduce în rolă pentru încă 30 min. până se coace aluatul.

9

Se servește caldă și reprezintă o mâncare mai mult decât potrivită pentru sărbătorile petrecute în sânul familiei.

Plăcintă Vol-au-vent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.